Екстракт от зелени орехчета

Наберете в началото на м. Юни между 10-ти и 15-ти около 30-40 малки зелени орехчета
Тук на снимката са 40, но ми останаха почти половината, понеже ги брах със закъснение и бяха станали по-големи.

Нарежете ги на ситно- може и по-ситно от това на снимката и веднага в буркана/шишето - понеже почват да покафеняват не от йодът в тях, а защото имат едно друго вещество, което оцветява в кафяво. Точно това вещество е основното дезинфекциращо в орехът, затова се прави този екстракт. Но освен това вещество, растението е богато на много други вещества, така екстракта действа по много пътища.
Напълнете буркана почти догоре, като оставите 1-2 пръста място. Веднага ги залейте със спирт около 75%, водка или хубава домашна ракия и затворете плътно буркана. ако много плуват добавете още мателиал. Оставете на слънце за 4 до 6 седмици при непрестанно обръщане и разклащане на съдовете.
Прецедете след това много добре през марля и изсипете готовият екстракт в други тъмни стъклени съдове.
Подробно съм описала как се правят екстракти в първият пост с етикет  "Здраве"