Морковите не трябва непременно да са оранжеви!
Европа и особено България са ограничени откъм разнообразие на храни.
За разлика от Азиатските страни, където има огромно такова!
И понеже имаме (и сме виждАли) на пазара само един вид моркови, реших да напиша тази статия. (то да беше само за морковите....)
3. Лилав - лилавите моркови имат пигмент особено от външната страна, от съвсем различен клас, те са Антоцианини. Това вещество, отговаря за лилавия цвят на плодове и зеленчуци. Това не е друг вид Каротин, както е при оранжевият и червения морков. Това са мощни антиоксиданти, които запазват растението. Черната боровинка, черният бъз, черницата, къпините, тъмното грозде, тъмният касис и др. тъмно лилави и наситени плодове или зеленчуци като лилавото зеле, са най-богати на антоцианини. В големи количества се съдържат във всички горски плодове(колкото по-тъмни - повече), също и ягоди, червено/тъмно грозде, арония, червен портокал и др.
5. Бял - Не съдържа нито еднин от тези пигменти. Богат е само на нишесте. Среща се и в Европа, като див морков, който е бял. У нас също се среща по полета.
И понеже имаме (и сме виждАли) на пазара само един вид моркови, реших да напиша тази статия. (то да беше само за морковите....)
В
действителност Морковите предлагат голямо разнообразие от цветове, които са
получени от няколко различни пигменти.
Съществуват две различни категории
моркови в съвременния свят, - култивиран и див. Дивият трудно бихте го яли, съвсем е дребен и твърд, но поне не е отровен. Става за бране на цвят и семена.
Моркова отдавна е известен като оранжев зеленчук! Да, но това важи само за Ограничената Европа и Западния свят! Поколения хора на
Запад са израснали вярвайки, че морковите са винаги оранжеви!Но дълго
преди оранжевият морков да се утвърди през 16-ти век, е съществувал
лилавият морков в Азия и Източното Средиземноморие. Виждаме, че това е Източна култура а не Западна.
Родината на морковите е Иран и днешен Афганистан, култивирани преди около 5000 години, първоначално са били с лилав и жълтеникав/светъл корен. След това в природата са се образували естествени хибриди, чрез кръстосване на двата диворастящи вида. Лилавите моркови са били внесени в западните европейски страни, където, с жълтите диви форми са произвели вид оранжев. Интересно е че у нас се срещат диви моркови с бяла грудка. И така, холандски производители са ги развили да бъдат по-сладки, като днешният широко разпространен оранжев морков. (вече този на пазарите ни отдавна не е сладък! не знам какви хибриди правят тук?)
Лилавият и жълтият морков са били внесени в Южна Европа през 14 век и са били широко разпространени в Европа до 17 век. Лилавият и белият морков все още се срещат като диви в Афганистан, където те се използват за силна алкохолна напитка. През следващите няколко века, и до наши дни, оранжевите моркови стават доминант. Докато морковите с други цветове единствено се запазват като производство, само в отдалечените региони на света. Лилаво-черните морковите все още отглеждат и консумират в ориенталски страни като Турция, Афганистан, Египет, Пакистан, Индия и Далечния Изток.
Днес се срещат към 5 основни цвята моркови.
1. Оранжев - конвенционален "оранжев" морков. Цветът се дължи основно на Бета-каротини, с някои алфа-каротини, и двата от които са оранжеви пигменти. Бета-каротинът се съдържа в много оранжеви растения. Най-бионаличен и в по-големи количества е от Папая, после от Домата и на трето място е Моркова! Също в завидни количества е в Тиквата и Сладкия картоф (Батат) и в други червени, оранжеви плодове и растения
Родината на морковите е Иран и днешен Афганистан, култивирани преди около 5000 години, първоначално са били с лилав и жълтеникав/светъл корен. След това в природата са се образували естествени хибриди, чрез кръстосване на двата диворастящи вида. Лилавите моркови са били внесени в западните европейски страни, където, с жълтите диви форми са произвели вид оранжев. Интересно е че у нас се срещат диви моркови с бяла грудка. И така, холандски производители са ги развили да бъдат по-сладки, като днешният широко разпространен оранжев морков. (вече този на пазарите ни отдавна не е сладък! не знам какви хибриди правят тук?)
Лилавият и жълтият морков са били внесени в Южна Европа през 14 век и са били широко разпространени в Европа до 17 век. Лилавият и белият морков все още се срещат като диви в Афганистан, където те се използват за силна алкохолна напитка. През следващите няколко века, и до наши дни, оранжевите моркови стават доминант. Докато морковите с други цветове единствено се запазват като производство, само в отдалечените региони на света. Лилаво-черните морковите все още отглеждат и консумират в ориенталски страни като Турция, Афганистан, Египет, Пакистан, Индия и Далечния Изток.
Днес се срещат към 5 основни цвята моркови.
1. Оранжев - конвенционален "оранжев" морков. Цветът се дължи основно на Бета-каротини, с някои алфа-каротини, и двата от които са оранжеви пигменти. Бета-каротинът се съдържа в много оранжеви растения. Най-бионаличен и в по-големи количества е от Папая, после от Домата и на трето място е Моркова! Също в завидни количества е в Тиквата и Сладкия картоф (Батат) и в други червени, оранжеви плодове и растения
Тези моркови имат всякакви варианти и хибриди за форма, големина и вкус. Има къси, дълги, тумбести, като репи и тн.
2. Червен - Цветът се дължи основно на Ликопен (друг вид каротин, който също се намира най-вече в Доматите и др. червени плодове и растения и е мощен антиоксидант. Червените моркови днес, са основно разпространени в азиатските страни като Индия, Япония Китай и др.
Червен морков Самурай -ЯпонияИмето му е защото сигурно наподобява самурайски меч, понеже е дълъг и прав морков, а края му тънък и остър като на меча им.
Вътрешно при разрез виждаме че също е червен.
Червен морков - Индия
За разлика от каротините, които образуват вит А, антоцианините не образуват вит А, но имат много по-висок антиоксидантен капацитет, отколкото витамините C или Е.
Лилав морков - Испански сорт
Този сорт е наситен отвън с лилавият пигмент Антоцианидин, докато сърцевината му НЕ е богата на Каротини, а е на базата на дивият бял морков, който съдържа основно захари и нишесте.
Този, заедно с Драконовият е първообраза на Дивият Лилав морков.
Тоест, само от външната страна или кората е лилав, а вътрешността му е светла -бяла, жълтеникава,оранжева.
За съжаление, НЕ намерих нито една снимка за да покажа тук автентичен див Лилав морков!
Вече всичко са някакви хибриди и комбинации от всички цветове.
Лилав морков сорт "Дракон"
Този сорт моркови се нарича така, защото отвътре е наситено(огнено) оранжево, което значи че е богат на Бета-Каротини, може да съдържа и алфа. А от вън е богат на другите антиоксиданти като Антоцианидите, отговарящи за Лилавеещ цвят. На снимката изглежда че може да съдържа и Ликопен, защото червенее.
Тези сортове се различават от другите, като корените са му по-тумбести, не най-правите, леко са криви, средно дълги и не много тънки. Цветовете варират.
Лилав морков сорт "Лилава Мъгла"
Някои днешни хибриди, които са много тъмни или лилави, имат повече Антоцианиди, отколкото Каротини, други които лилавеят но и червенеят са богати на Антоцианиди и Ликопен. В случая този сорт е вторият.
Така според наситеността на цвета морковите съдържат различни анти-оксиданти като пигменти.
Този сорт тук има много
Антоцианиди и в сърцевината му, но също е богат на Ликопен - другия вид Каротин, който е отговорен за Червеният цвят на морковите и растенията.
Лилав морков сорт "Черна Мъгла"
Този сорт е подобен на горният, като е възможно най-наситеният и тъмен сорт. Това значи с най-много Антоцианиди, отговарящи за тъмно-лилавият цвят на плодовете, граничещ с индиго и черно, каквито са Черните диви боровинки, черницата, черният касис, бъза и къпината например.
4. Жълт - Цвета се дължи основно на Ксантофили (вид каротин)
Каротеноидите се разделят на 2 класа: ксантофили и каротини. Те могат да действат като антиоксиданти. Съдържат се и в натурални растителни суровини като тагетес и физалис.
Жълт морков - този е сорт Добус
Класически френски сорт с подобрен вкус. Наречен е на река Дуб, която тече през планините на Юра във Франция и Швейцария.
Жълтите сортове, явно са по-разпространени във Франция.
5. Бял - Не съдържа нито еднин от тези пигменти. Богат е само на нишесте. Среща се и в Европа, като див морков, който е бял. У нас също се среща по полета.
* Моркова е от същото семейство на пащърнака, целината и магданоза. Но не бъркайте Белия морков с Пащърнака (Pastinaca sativa), защото те много си приличат. Листата на морковите независимо от цвета им са еднакви за всички и се различават от листата на другите кореноплодни. В
миналото е бил масово отглеждан зеленчук Пащърнака. В наши дни за жалост
пащърнакът е изместен от картофите, защото те са по-меки.
Бял Морков - този е сорт Кутигер. Смята се, че произхожда от Афганистан, но е бил поддържан жив на пазарите от селски жени в Кутигер, Швейцария в продължение на 300 и повече г.
Накрая можем да кажем, че всички са красиви, но най-полезни от царството на Морковите са тези с наситени Цветове. Докато Светлите грудки не предлагат никакви химични вещества, които са полезни за здравето, освен добро количество въглехидрати, нишесте и фибри.
Така че, Изяжте Дъгата, не само от моркови, за да сте здрави и да имате Минерали, Витамини и всички други вещества, необходими за организма ви.
А сега малко Цвят към публикацията, за да видим колко са красиви Цветовете на морковите!
От семената може да се правят билкови екстракти, също се извлича олио което е богато на каротини, което възстановява кожата.